Eurol lubricants

Mark Potman

23-05-2009

Wisselvallig weekend Spa

De belangstelling voor de laatste wedstrijd van het Belgisch kampioenschap was niet al te groot. Er waren maar 13 rijders in onze klasse aanwezig. Er waren alleen de mensen aanwezig die voor het kampioenschap gingen en konden winnen. De rest, de Denen, zweden etc. lieten het afweten. De overige rijders waren Franstalige Belgen die hier in de buurt wonen. En deze baan heel goed kennen. Spa-Francorshamps ligt midden in de formule-1 baan. Dus aan de ene kant zie je auto’s etc. rijden en de andere kant rijden de karts.

Donderdagmiddag aangekomen te zijn na een lange rit gereden te hebben, hebben we onze tent opgebouwd. Dit weekend bleek er ook de Le-mans series, 1000 km of spa te zijn. Dit was zeer spectaculair om te zien, ze reden met Le-mans auto’s zoals de LMP1 en LMP2 auto’s waar Albers ook in rijd.

Vrijdag, na de baan verkend te hebben omdat we hier nog nooit geweest waren met de KF2 was het een zeer nieuwe beleving voor ons. Het bleek een zeer snel circuit te zijn. We hebben veel moeten trainen om de baan onder de knie te hebben omdat het een hele technische baan is. Het weer was zeer wisselvallig en de laatste sessie begon het hevig te regenen. We hebben nog nooit met dit nieuwe chassis in de regen gereden en dit verliep voor ons zeer goed!

Dag 1 van de wedstrijd. Zaterdag, na alle technische controles en de inschrijving, zijn we vol goede moed aan de eerste echt vrije training van de wedstrijd begonnen. Hierbij worden alle tijden genoteerd zoals in een kwalificatie. Dit verliep niet zonder enige problemen. De tijden waren niet zo heel goed ten opzichte van de top.

De kwalificatie ging redelijk, het is een heel technische baan en daardoor hadden wij problemen om de top bij te houden. We zaten er redelijk bij, iets minder dan een seconde van de top.

Finale 1. We vertrokken van een 12de positie en we kwamen er al gauw achter dat we iets te kort kwamen. 0,8 seconden, dit is in deze klasse toch wel te veel omdat er wel 23 ronden gereden moesten worden! We kwamen over de finish als 11de.

Finale 2. We startten als 11de, na een goede start en een paar strakke ronden gereden te hebben hadden wij toch wel een paar plaatsen te pakken. In de 8ste ronde begon het plotseling hevig te regenen. Dit pakte voor ons zeer goed uit, tot verbazing van andere rijders omdat wij zeker niet de beste zijn in de regen. Bleek het nu wel zo te zijn. Omdat ik een beste achterstand moest inlopen, konden wij toch nog een paar rijders inhalen en inlopen op de top. En we finishten deze race als 9de. Het gemiddelde van deze dag kwamen wij uit als 9de van de dag, een gedeelde 9de plaats met drie man!

Dag 2 van de wedstrijd. Na de training gereden te hebben begonnen we vol goede moet aan de kwalificatie van deze dag, omdat race 2 toch wel redelijk ging.

Wij kwalificeerden ons als 12de. In de training van deze dag kwamen wij er achter dat ik veel te rijk heb gestaan, dus dachten wij, we draaien mijn carburateur dichter, dit hielp zeer goed. We gingen heel hard, tot dat wij in de 4de ronde een vastloper kreeg. Balen, omdat wij op weg waren naar een goede tijd.

Finale 3. Na snel de motor verwisseld te hebben gingen we vol goede moet naar de 3de race van dit weekend. We startten alsnog als 12de. Na een leuke strijd te hebben gehad met mijn mede rijders, eindigden we als 11de.

Finale 4. We mochten starten als 11de, bij de start pakten we een paar plaatsen. We kregen nu ondertussen de baan goed onder de knie en eindigden we op een wel ververdiende 9de plaats dicht achter de top.

Het is jammer dat we niet konden trainen de week er voor, omdat de baan bezet was door een andere wedstrijd.

Na toch een leuk weekend gehad te hebben, hebben we hier toch veel van geleerd. We kijken graag uit naar de volgende wedstrijd. Dit zou eigenlijk de BNL(Benelux open) zijn, maar omdat er in de klasse KF2 te weinig deelnemers zijn, is dit voor deze klasse afgelast! Dit is zeer triest omdat we nu bijna geen wedstrijden meer in de buurt hebben en moeten we naar Duitsland vertrekken. Dit alles komt door de creditcrisis.

De eerst volgende wedstrijd die we gaan rijden is het Nederlands kampioenschap te Berghem. Deze hopen we te winnen, mijn kansen zijn goed. Daarnaast is er een mogelijkheid om uitgezonden te worden naar de WORLD FINALS in Spanje. Wie weet.