Eurol lubricants

Mark Potman

26-06-2009

Eerste wedstrijd voor het nederlandskampioenschap

Deze wedstrijd van het Nederlands kampioenschap was belangrijk voor ons en ons team. Want de top 5 van het KF2 veld mocht door naar het WK te Alcaniz in Spanje. De belangstelling voor deze wedstrijd was niet al te groot. Dit komt omdat dit de eerste wedstrijd was die door de KNAF georganiseerd werd voor de klasse KF2 en KF3.

Vrijdag middag rond een uur of 2 aangekomen te zijn, hebben we de motoren ingereden en we zijn alvast begonnen om een goede afstelling te vinden omdat we met een nademper moesten rijden. Daarnaast kregen we woensdag er voor te horen dat het circuit halsoverkop veranderd was van Berghem naar Genk. Omdat de milieu vergunning van Berghem voor 2 maanden was ingetrokken. Nou rijden we veel in Genk en is het ondertussen mijn thuisbaan geworden dus is het voor ons geen groot probleem. Het Nederlands kampioenschap bestaat uit een race alleen op zondag met een training van 10 minuten, een qualificatie en 2 wedstrijden.

De zaterdagtraining verliep voor mij zeer goed en ik sloot deze dag af als snelste met wel 1,5 tienden voorsprong op mijn teammaatje. Ondanks we met een verkeerd frame reden die niet geschikt is voor deze banden combinatie. Dus dit gaf goede hoop voor ons voor zondag. Daarnaast was het helemaal top omdat ruben, mijn teammaatje, zich ook klaar maakte voor het WK en al wel met een nieuwe Tony-kart reed.

Zondag wedstrijddag 1. Toen ik wakker werd, was ik NIET vrolijk! Het regende pijpenstelen en dit was niet gepland zeker niet omdat ik met het verkeerde frame reed.

De vrije training: De vrije training was daarom voor mij zeker wel een drama! Het verliep niet goed, kon mijn grip niet goed opbouwen in de bochten en de snelheid zat er ook niet in. LAATSTE tijd! Balen en zeker omdat de top 5 doormocht naar de WK waardoor ik niet geplaatst zou worden.

Na veel overleg met mijn tuner hebben we de afstelling van het frame helemaal omgegooid en zijn we van begin af aan begonnen. We reden naar een welverdiende 2de plaats toe. We konden Ruben, mijn teammaat, niet bijhouden want hij ging te hard.

Race 1: De baan droogde zeer snel op waardoor wij op slicks mochten vertrekken. Ik startte op de 2de plaats aan de buitenkant. Mijn neef Martijn Potman startte als 3de dus hier had ik veel geluk aan. De eerste bocht kwam ik als 2de door en hield dit goed vast en zat dicht op nummer 1. Na een ronde had nummer 1 een vast loper. Jammer voor hem geluk voor mij. Ik liep gemakkelijk weg van nummer 2 mijn neef. En won deze wedstrijd met meer dan 12 seconden voorsprong. Elke ronde liep ik zeker 8 tot 9 tienden uit. Ik reed de snelste tijd van de wedstrijd en deze tijd was zelfs deze dag nog niet gereden. Dit werd meerdere malen herhaald door de oproeper en was dan ook zeer goed te spreken over mij. EERSTE PLAATS!

Wij meteen rekenen en meteen bleek als ik in de top 4 eindig dan heb ik de eerste plaats op zak voor deze dag en het Nederlands kampioenschap komt dan al snel dichtbij voor mij. Dit betekende weinig stress voor mij waardoor ik zeer rustig de tweede wedstrijd in ging.

Race 2: Ik startte als eerste. Beetje vreemd voor mij omdat dit werkelijk de eerste keer was dat ik vanaf P1mocht vertrekken. De start liep zeer goed. Eerste door de bocht en kon dit zeker 4 ronden vol houden. Op een gegeven moment ging Ruben, mijn teammaat, mij voorbij. Jammer en balen voor mij. Ik dacht hoe kan dat nou hij gaat zoveel harder! De tijden kelderde en de tijden die ik moest en kan rijden haalde ik niet. En nog geen 1 ronde later wist ik het antwoord. BOEM vastloper op het rechte end einde race! BALEN, BALEN EN NOG EENS BALEN. Mijn carburateur stond te krap en ik voelde dit niet aankomen. Jammer. De race werd gewonnen door de teammaat Ruben en 2de werd deze race mijn neef. Dit betekende dat ik niet in de top 4 eindigde dus geen eerste plek had maar gedeelde tweede plek. Omdat mijn teammaat met Tony-kart een snellere kwalificatie had hij de tweede plek te pakken en ik de derde. Mijn neef die 2x tweede is geworden had de eerste plek te pakken. Leuk voor hem niet voor mij.

Tot slot we mochten toch nog door naar het WK Alcaniz in Spanje! Dit gaan wij zeker doen. Mijn teammaat Ruben gaat ook mee. Inmiddels heb ik dezelfde kart als hem waardoor we weer gelijk staan. De WK is het mooist wat je kan bereiken en daarvoor doen we mee! Ondertussen heb ik ook een nieuwe helm en die is nu naar de spuiter voor mijn eigen design.